AMF Årsunda

AMF Årsunda

Motocross, enduro, folkrace m.m

Välkommen till Årsundas crossbana

Föreningen AMF Årsunda är en av de större motorklubbarna i Sverige, med drygt 700 medlemmar. Det finns många aktiva mc-förare inom Enduro, Motocross, Isbana, Backtävling och Roadracing. På bilsportsidan finns Folkrace, Rally och RC-bilar.

Motocross i Årsunda Bild: Camilla Lindholm


Annons

Motocrossen har en mycket väl utvecklad barn och ungdomsverksamhet med crosskola varje vecka, där 40-50 ungdomar deltar. Klubben deltar i distriktsserien med två lag under 2016.

Banritning crossbanan:

Banritning över crossbanan i Årsunda
Klicka på bilden för att öppna en utskriftsvänlig PDF-karta över vår crossbana!

Historia

Föreningen bildades 1953 och anordnade i huvudsak enklare former av motortävlingar för både bilar och motorcyklar vid Strandbaden. Bland fordonen förekom även motordrivna sparkstöttingar, epatraktorer och mopeder.

1978 fattades beslutet att starta med motocross och förberedelserna med att bygga en ny anläggning med bana och klubbstuga startades. Efter alla turer med tillstånd och ett omfattande ideellt arbete var anläggningen äntligen klar. Invigningen ägde rum den 6 september 1980 och den första serietävlingen kördes därefter.

Redan 1983 kördes den första SM-tävlingen i Årsunda, med legenden och världsmästaren Håkan Carlqvist som segrare. Därefter arrangerades SM 1986 och 1993 och efter ett längre uppehåll 2014 och 2015. AMF Årsunda är den klubb längst norrut, som arrangerar SM.

Crossåkning i Årsunda Crossåkning i Årsunda

SM i motocross

Idag körs 7 deltävlingar i mästerskapet uppdelat i 4 klasser, MX1, MX2, MX Girls och USM 125cc 15-17 år. Under lördagen genomförs tidskval och kvalheat, där ca 220 förare slåss om finalplatserna och på söndag körs finaler.

SM i Motocross sker i Årsunda 2 & 3 juli 2016.

Text och bild: AMF Årsunda


Annons